Sifat Dan Ciri Buah Manggis
BUAH MAGGIS
Buah manggis amat berkhasiat terutama di
bahagian kulit dalam manggis dan biji buah manggis. Secara tradisi kulit
manggis dilumat dan digunakan untuk merawat penyakit seperti Malaria, TB,
penyakit kulit, cirit-birit dan dysentry. Di Thailand buah manggis dijemur dan
dikeringkan untuk membuat bahan kosmetik seperti syampu, sabun untuk
menghaluskan kulit dan mencegah penyakit kulit. Kulit manggis mempunyai pewarna/getah yang sukar hilang sekiranya terkena
baju.Pigmennya yang keungu-unguan juga telah digunakan sebagai satu bahan
pewarna.Buah manggis mempunyai kulit tebal yang tidak
boleh dimakan dan mempunyai isi yang putih dan manis. Kulit manggis mempunyai
pewarna/getah yang sukar hilang sekiranya terkena baju.
Kulit buah manggis agak keras dan dengan
garispusat 4-6 cm. Buah manggis terdiri daripada isi warna putih yang berukur
garis pusat 3-5 cm. Bergantung kepada saiz dan masak, ia mungkin berbiji.Rasa manggis boleh dibandingkan dengan strawberi
putik dengan rasa-rasa manis limau. Buah manggis jarang dijual di negara Barat
kecuali di kedai runcit Asia. Kulit manggis menghasilkan warna merah, dan amat
sukar ditanggalkan.Manggis dibuka dengan mengopek bukannya
dipotong. Buah manggis dipegang dengan kedua belah tangan, ditekan
perlahan-lahan sehingga kulitnya terbelah. Selepas itu, ia mudah untuk membuka
dan mengambil isinya.Walaupun ia sudah tertanam beribu-ribu tahun,
buah manggis tidak dikenali di kebanyakan tempat di dunia. Lazimnya ia ditanam
di tenggara Asia dan tempat lain beriklim tropika, rasanya memang tiada
bandingan. Mengandungi kulit berwarna ungu tua dan memiliki isi berwarna putih
yang manis, Saiznya pula seakan sebiji oren.
No comments:
Post a Comment